maanantai 9. joulukuuta 2013

My Travelling Guides

Matkustelun suhteen luotan täysin opaskirjoihin. Ja internettiin. Reissun tullessa netti on mun paras ystävä :) Netissä tulee välillä surffattua tuntikaupalla tutkien ruokapaikkojen listoja ynnä muuta mahdollista. Tutkin nettiä niin paljon, että todennäköisesti puolen vuoden kuluttua kaikki Jenkki-reissua varten ostetut opaskirjat ovat reissulla turhia ja osaan metrolinjoja myöten kaiken ulkoa.

Lisäksi katselen telkusta paljon matkailuun liittyviä ohjelmia, siksi meidän olohuoneen pöydältä löytyy aina kyniä ja paperia ja noin tuhat mun muistilappua. Paras matkailuohjelma on ollut Anthony Bourdainin ohjelma, saanut siitä aivan loisto vinkkejä missä käydä.

Mutta ilman opaskirjoja en lähde mihinkään. Jouduin jopa dvd-hyllystä tiivistämään elokuvia, jotta sain kaikki opaskirjat mahtumaan. Kirjoja tulee ostettua paikoista joihin ei edes ihan heti ole menossa.


 Käytössä ehdottomasti parhaat (ja kalleimmat!!) opaskirjat ovat nuo Näe ja Koe-kirjat. Näistä löytyy selkeästi kaikki tarvittava kuten kartat, metrokartat ja esimerkiksi New Yorkin kirjassa on käytännön tietoja siitä miten kaupungissa valitaan oikea metro. Nämä ovat ehdottomasta suokkioppaani, mutta valitettavasti ei ihan kaikista paikoista ole tuota kirjaa tehty.

Myös Kaupunkikirjat ovat hyviä oppaita. Näissä erona Näe ja koe- kirjoihin verrattuna on isoimmista nähtävyyksistä leikkauskuva, josta näkee mistä mitäkin sisätiloissa löytyy vessoja myöten. Nyt kun katselen tuota kuvaa, niin bongasin sieltä kirjan, joka on ollut vanhalta työkaveriltani lainassa jo ainakin kolmen vuoden ajan. Hups! Pitänee ottaa omistajaan yhteyttä.

Pelkästään nämä kirjat matkaavat mukana Amerikkaan ensi kesänä. Ei sinne käsimatkatavaroihin sitten taidakaan muuta mahtua :)


Myös noita Berlitzin oppaita tulee jonkin verran käytettyä. Hyvin niukasti tietoa nähtävyyksistä ja paikoista ylipäätään, keskitytään mielestäni aivan liikaa historiaan. Mutta sopivat siinä tapauksessa, jos ei muita oppaita ole saatavilla.

Uusin tuttavuus opaskirjojen maailmassa on TOP10-kirjat. Esimerkiksi San Diegosta, Miamista ja Los Angelesista ei löytynyt muita oppaita suomeksi silloin kun niitä ostelin. Mutta on ollut hauska uusi tuttavuus. Kirjoista löytyy esimerkiksi top10 rannat, top10 näköalapaikat ja top10 kahvilat.


Harrastan myös opaskirjoissani noita yllä näkyviä tarralappuja sivujen yläkulmassa. Merkkaan aina houkuttelevat nähtävyydet etukäteen ja poistelen niitä sivuilta sitä mukaa kun olen nähnyt paikan. Käyn muutenkin noita oppaita läpi useamman kerran. Ensimmäisellä kerralla merkkaan aina heti kiinnostavat nähtävyydet, toisella kerralla luen kirjaa läpi ja merkkailen lisää kiinnostavia paikkoja.

Jos on tiukka aikataulu niin saatan myös tehdä aikani kuluksi päiväkohtaisia suunnitelmia siitä mitä käydään katsomassa. Eli kaikki samalla suunnalla olevat käydään tietenkin katsomassa samalla kertaa ettei mene aikaa hukkaan edestakaisin kävelyyn. Suunnitelmia siksi, että matkustan joka paikkaan sillä asenteella, että jos en pääse sinne enää uudelleen matkustamaan niin olen kuitenkin nähnyt kaiken mitä haluan. Samasta syystä reissuni saattavat olla melko rankkoja, mutta ainakin olen päässyt näkemään kaiken sen mitä halusin ja se on sen arvoista.

Ja sitä paitsi, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti